Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Kolozsvári Kar – kv.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Felvételi /

Mi szükséges az ONLINE felvételi beiratkozáshoz?

2021-ben kizárólag online lehet felvételizni a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem alap- és mesterképzéseire, a beiratkozás pedig ingyenes. A felvételi platformunk a felveteli.sapientia.ro címen érhető el, szakjainkra a szükséges adatok és dokumentumok feltöltésével lehet jelentkezni.

Az felvételi beiratkozás online módon történik a Sapientia EMTE felvételi beiratkozási platformján keresztül, a beiratkozáshoz szükséges adatok és dokumentumok feltöltésével. Az őszi beiratkozási időszak 2021. július 9-étől kezdődik. A jelentkezőknek saját felelősségükre nyilatkozniuk kell arról, hogy az online platformra feltöltött adatok hitelesek, és a szkennelt dokumentumok megfelelnek az eredeti okiratoknak, valamint arról, hogy sikeres felvételi esetén az adott képzésre való beiratkozás során a jelentkező felmutatja az eredeti okiratokat. 

A felvételi beiratkozáshoz az alábbi szkennelt dokumentumok szükségesek, amelyekre vonatkozóan általános elvárás, hogy jól olvashatóak legyenek.

a. Alapképzési szakok esetében

 • Érettségi oklevél vagy oklevéllel egyenértékű iskolai bizonylat, amely az érettségi vizsga átlagát, az egyes érettségi vizsgatárgyakból kapott jegyeket igazolja, tartalmazza az érvényességet, és magába foglalja azt a megjegyzést is, miszerint az érettségi diploma nincs még kibocsátva.
  • Külföldi középiskolák végzettjei esetében szükséges az érettségi oklevél elismerésére vonatkozó CNRED1 által kibocsátott igazolás (Atestat de echivalare a diplomei de bacalaureat). Az eredeti oklevél szkennelt változata abban az esetben vehető figyelembe, ha a jelentkező előzetesen benyújtotta az egyetem Rektori Hivatalába az oklevél hivatalos, CNRED általi elismertetési eljárásához szükséges iratokat;
 • háziorvos vagy iskolaorvos által kibocsátott orvosi igazolás;
 • születési bizonyítvány;
 • személyi igazolvány.
Esetenként még szükségesek a következők:
 • házassági bizonyítvány vagy egyéb, névváltoztatást igazoló irat;
 • egyetemi oklevél (vagy azt helyettesítő igazolás) másoddiplomás képzésrejelentkezők esetében;
 • a karok felvételi szabályzatában meghatározott versenyeken szerzett díjakról szóló igazolás, oklevelek vagy egyéb bizonylatok, amelyeket beszámítanak a felvételi eredmények megállapításakor.

*A sikeresen felvételizők az egyetemre kötelesek benyújtani eredeti érettségi oklevelüket a kar dékáni hivatalának, illetve – amennyiben a jelentkező egyidejűleg valamely másik felsőoktatási intézmény diákja és eredeti oklevelét ott tárolják – elfogadható a hitelesített másolat az érintett intézmény által kiállított, erről szóló igazolás kíséretében.

b. Mesteri szakok esetében

 • Érettségi vagy azzal egyenértékű oklevél;
 • háziorvos vagy iskolaorvos által kibocsátott orvosi igazolás;
 • születési bizonyítvány;
 • személyi igazolvány;
 • alapképzési vagy azzal egyenértékű egyetemi oklevél (vagy az oklevelet helyettesítő igazolás).
  • Külföldi egyetemek végzettjei esetében szükséges az oklevél elismerésére vonatkozó, CNRED által kibocsátott igazolás. Az eredeti oklevél szkennelt változata abban az esetben vehető figyelembe, ha a jelentkező előzetesen benyújtotta az egyetem Rektori Hivatalába az oklevél hivatalos, CNRED általi elismertetési eljárásához szükséges iratokat;
 • oklevélmelléklet vagy törzskönyvi kivonat (2021-ben végzettek kivételével)
 • a LinguaSap Központ által kibocsátott vagy elismert nyelvvizsga bizonyítvány.
Esetenként még szükségesek a következők:
 • házassági bizonyítvány vagy egyéb, névváltoztatást igazoló irat.

A felvételi díj befizetésének kötelezettsége alól mentesülnek:

a) félárvák és árvák (26 év alatti jelentkezők esetében);
b) akik gyermekotthonban nevelkedtek;
c) oktatási intézményben dolgozó tanszemélyzet és segédtanszemélyzet gyermekei (beleértve nyugdíjas szülőket is);
d) az alapító egyházak lelkipásztorainak gyermekei (beleértve nyugdíjas szülőket is);

 

e) a Sapientia Alapítvány és az EMTE főállású alkalmazottai és ezeknek gyermekei (nyugalmazott alkalmazottak esetében is alkalmazandó).

A felvételi jegy összetételéről, a felvételi vizsga részleteiről a szakok leírásánál találhatók részletes információk:

 2020/2021-es felvételi szabályzat ITT olvasható

Eseménynaptár

2021. december

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031