Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Kolozsvári Kar – kv.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Beszámoló az áprilisi konferenciánkról

2017. április 5–8. között került sor a XIII. Kárpát-medencei Környezettudományi Konferenciára, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karának Környezettudomány Tanszéke és az Enviro Scientia Egyesület szervezésében.

A konferencián, amelynek már a hetedik alkalommal Kolozsvár a helyszíne, mintegy 100 jelentkező vett részt, zömében Romániából, Magyarországról, Szerbiából, Szlovákiából és Ukrajnából.

A rendezvény április 5-én állófogadással kezdődött. A hivatalos megnyitóra másnap, április 6-án került sor, amikor dr. Tonk Márton, a Kolozsvári Kar dékánja köszöntötte a résztvevőket, majd röviden ismertette az egyetem jelenlegi oktatási helyszíneit, helyzetét és az elért fontosabb eredményeket. A vendégeket dr. Urák István, a konferencia elnöke, valamint dr. Mócsy Ildikó, a konferencia tiszteletbeli elnöke is üdvözölte a megnyitó alkalmával.

A megnyitó után plenáris előadások hangzottak el a környezettudományi szakemberképzés lehetőségeiről, a környezetvédelem kormányzati szerepéről és a mezőgazdaság biodiverzitásra gyakorolt hatásáról. A nap további részében és a következő napon, mintegy 80 előadás hangzott el 12 szekcióban, amelyeket a poszterek bemutatása zárt. A bemutatott kutatásokat összegző dolgozatok és kivonatok az Ábel Kiadó gondozásában napvilágot látott konferenciakötetben jelentek meg.

A konferencia szakmai részét egy vacsora zárta, amelyre az Agapé szálloda Márton Áron termében került sor, és amelyen a Passeggio tánccsoport reneszánsz és barokk táncai oldották a hangulatot. Másnap, április 8-án, sor került egy konferenciazáró szakmai kirándulásra is, amelyen a résztvevők egy kisebb csoportja a Szilágy-megyei Sárkányok-kertjében felszíni erózióval létrejött sziklaképződményeket és a szépen rendezett és karbantartott zsibói Vasile Fati botanikus kertet látogathatta meg.

Köszönjük a támogatóknak és a szervezőknek, a Sapientia EMTE vezetőségének, oktatóinak, hallgatóinak és adminisztrációs munkatársainak, hogy munkájukkal hozzájárultak a XIII. Kárpát-medencei Környezettudományi Konferencia sikeréhez. Nem utolsó sorban, köszönetet mondunk a résztvevőknek is, akiknek az érdeklődése és munkájuk magas színvonala a konferencia-sorozat folytatásának záloga.

Eseménynaptár

2020. szeptember

KeSzCsSzVa
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930