Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Kolozsvári Kar – kv.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Dr. Sipos István emlékest

10 éve hunyt el Dr. Sipos István, tiszteletére emlékestet szervez a Sapientia EMTE kolozsvári Jogtudományi Intézete és az EME IV. szakosztálya, 2014. február 27-én 18:00 órától.

Idén lenne 65 éves és 10 éve, 2004-ben hunyt el Dr. Sipos István egyetemi docens, a romániai magyar jogi oktatás egyik kulcsegyénisége.

Betegsége és hirtelen, korai halála egy példaértékű, töretlenül felfelé ívelő és nagyhatású tudományos pályát szakított meg, szembesítve egyetemi kollégáit, tanítványait és a magyarországi partner-intézmények munkatársait, a jogász-szakma képviselőit a máig pótolhatatlan veszteség tudatával.

Sipos István 1949. március 24-én született Kolozsvárott, a BBTE Jogtudományi Karán szerzett diplomát. Itt, illetve a kolozsvári Bogdan Vodă magánegyetem keretén belül fejtette ki gazdag tudományos munkásságát, lelkiismeretes oktatói, illetve intézményszervezői tevékenységét. Részt vett a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem elindításában is.

Nemzetközi szinten megbecsült szaktekintély, a fuvarjog szakértője volt, de szellemi ereje és érdeklődése messze túlnőtt a szakma belső keretein. Véleményének mindig nyomatéka, meghatározó súlya volt, állásfoglalásai iránytűként, igazodási pontként szolgáltak. Kitűnő előadói képességekkel rendelkezett, sokan az ő hatására kezdték tanulmányozni az - addig csak általa művelt - román-magyar jogi terminológia tantárgyat. Tagja volt a Romániai Magyar Jogtudományi Közlöny szerkesztőbizottságának.

Kiemelkedő szerepet töltött be a BBTE Jogtudományi Karán tanuló magyar diákok szakmai életében, támogatva és ösztönözve őket magyar nyelvű dolgozatok megírására és tudományos konferenciákon való bemutatására. Segítséget nyújtott a Kolozsvári Magyar Diákszövetség Jurátus Körének a tudományos diákköri konferenciák, nyári egyetemek és más szakmai rendezvények megszervezésében, részt vett a Mikó Imre Szakkollégium munkásságában is.

Az évfordulókra való tekintettel a Sapientia EMTE kolozsvári Jogtudományi Intézete és az EME IV. szakosztálya, 2014. február 27-én 18,00 órától Sipos István emlékestet szervez, felelevenítve a professzor tudományos életművét és egyetemszervezői tevékenységét. A rendezvény helyszíne a Sapientia EMTE új, Tordai út 4. szám alatti épülete, a B319-es terem.

 

Program (18,00-19,30):

  • Dr. Sipos István életművének méltatása - Dr. Fábián Gyula, egyetemi docens
  • Tisztelgő előadás: Létezik-e még Romániában kereskedelmi jog? - Dr. Veress Emőd, egyetemi docens
  • Tisztelgő előadás: A fuvarozási szerződés rekodifikációja az új Polgári törvénykönyvben - Székely János, ügyvéd, társult oktató

Eseménynaptár

2021. március

KeSzCsSzVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031