Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Kolozsvári Kar – kv.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Filmnapok a 8. Kolozsvári Magyar Napokon!

A Sapientia EMTE Kolozsvári Kara, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, a Filmtett Egyesület és a Magyar Nemzeti Filmarchívum az idén is érdekes filmekkel várja az érdeklődőket a Tordai úti épület Hunyadi Mátyás termébe (Aula Magna)!

A délelőtti rajzfilmvetítések a Mesemozi keretei között, a Magyar Nemzeti Filmarchívum támogatásával kerülnek levetítésre.

A vetítések ingyenesek!
A helyek száma korlátozott (188 fő).

SZERDA, 2017.08.16.

12:00 Dargay Attila: Szaffi, mesefilm, 1984, 77 perc

A Szaffi, egy igazi klasszikus, egész estés magyar rajzfilm, amelyet Jókai Mór műve alapján készítettek. A történet a 18. század elején játszódik és a magyar-török viszályt bemutatva tár elénk egy kincskeresős, szerelmi történetet. A főhősök: Szofi és Jónás, már gyermekkorukban egymásra találnak, ám a sors szétválasztja őket. Miközben Szofit egy érdekes néni Szaffiként neveli, addig Jónás egy családi kincs nyomába ered.

 

 

14:00 First Cut-első rész
Válogatás a Sapientia EMTE Filmművészet, fotóművészet, média szakos hallgatóinak filmjeiből.

  • Hegyi Andor: I Love CLUJ (játékfilm, 16 perc)
  • Nagy Anita: Cukor nélkül (játékfilm, 14 perc)
  • Nagy Klementina: Táj a vájdlingban (animáció, 5 perc)
  • Sztercey Benedek Szabolcs: Your Face Without The Screen (játékfilm, 22 perc)
  • Buzási Gyopár: Felnőttmese (animációs dokumentumfilm, 10 perc)
  • FFM1: Kolozsvárosi fények (Karácsonyi burleszk) (13 perc)

 

17:00 Till Attila: Tiszta szívvel, akció-vígjáték, 2016, 101 perc   
16 éven felülieknek ajánlott!

Akció-vígjáték egy kerekesszékes bandáról, ahol két mozgássérült fiatal közeli barátságot köt egy vagány kerekesszékes bérgyilkossal. Így a maffia szolgálatába állnak. Sok vesztenivalójuk nincs a szereplőknek, bár ebben a kalandban semmi nem az, aminek látszik. Nincs határ fantázia és valóság között, miközben hőseink egyik tűzpárbajból vetődnek a másikba, megismerjük a kerekesszékben töltött midennapok kihívásait. Ezentúl még azt is átélhetjük, hogyan bocsát meg az apjának egy elhagyott fiú.

Trailer itt >>

 

CSÜTÖRTÖK, 2017.08.17.

12:00 Ternovszky Béla: Macskafogó, mesefilm, 1986, 92 perc

Az egerek sorsa megpecsételődött. Az X bolygón a vérszomjas macskák semmibe veszik a jogot, és az egértársadalom felszámolására törekednek. De megcsillan egy reménysugár, az egerek főtudósa feltalálja a megoldást. A titkos szolgálat azonnal aktiválja legjobb ügynökét, Grabovszkyt, hogy még időben célba jusson a tervrajz.

 

 

14:00 First Cut-második rész
Válogatás a Sapientia EMTE Filmművészet, fotóművészet, média szakos hallgatóinak filmjeiből.

  • Barabás Eszter: Kopjafa a házunk helyén (dokumentumfilm, 30 perc)

 

15:00 Ambrus Emese: Európa kis utcája (dokumentumfilm, 51 perc)

 

17:00 Hajdu Szabolcs: Ernelláék Farkaséknál, 2016, 81 perc
16 éven felülieknek ajánlott!
Vetítés után beszélgetés a film egyik főszereplőjével: Tankó Erikával

 Régi és új konfliktusok törnek felszínre Hajdu  Szabolcs többszörösen díjnyertes filmjében, amikor  két egymástól eltávolodott testvér családja hosszú  idő után ismét találkozik: Eszter nővére, Ernella  családjával egy év után hazatér Skóciából, és  Eszterék kénytelenek őket befogadni. A kényszerű  együttlét szembesíti a családtagokat egymással, a  közöttük feszülő ellentétekkel és saját magukkal is.
 A vetítést követő közönségtalálkozó meghívottja:  Tankó Erika színművésznő.

Trailer itt >>

 

PÉNTEK, 2017.08.18.

12:00 Dargay Attila: Az erdő kapitánya, mesefilm, 1988, 70 perc

Megismerjük Zérót, aki a gazfickók királya és már rég a börtönben kéne ülnie. Most éppen azt találta ki, hogy eladja a Kerek erdőt egy vállalkozónak, aki fakitermeléssel foglalkozik. Az erdőlakók tudják, hogy nagy bajban lesznek, ha a bűnözőnek sikerül véghezvinnie tervét. Ám a bátor rendőr, Kapitány és segédei hamar kiszagolják a turpisságot és rögtön akcióba is lépnek, hogy megállítsák Zérót, meg mentség az erdőt és végre a gazfickót is börtönbe juttassák. Ám Zéró mindig más bőrében jelenik meg, így megnehezíti a dolgukat.

 

17:00 Szederkényi Olga: Az erdélyi arisztokrácia diszkrét bája, dokumentumfilm, 2017, 25 perc

 Az erdélyi arisztokrácia diszkrét bája  dokumentumfilm-sorozat 25 perces filmjei  párhuzamos portrék segítségével mutatják be, ki volt  a nagynevű, sokoldalú, vagyonos ős és ki az utódja  ma. A sorozat első része Gróf Bánffy Miklóst és  lányát, Katalint mutatja be, a második Gróf Bethlen  Istvánról és dédunokájáról, Stefanóról szól. „Nem a  múltidézés a célom. Annak jártam utána, hogy mi  maradt meg a különleges kasztba tartozó ősökből a  XXI. századra. Csak az ezüst teáskészlet vagy valami  örökérvényű útravaló is? Az utódok különböznek  vagy sem egy átlagembertől?” – mondja a rendező,  Szederkényi Olga.

A vetítést követő közönségtalálkozó meghívottja: Szederkényi Olga rendező

Trailer itt >>

Sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!
 

Eseménynaptár

2021. március

KeSzCsSzVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031