Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Kolozsvári Kar – kv.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Filmvetítések a Sapientián – IX. Kolozsvári Magyar Napok

A IX. Kolozsvári Magyar Napok alatt ingyenesen látogatható kiállítások, illetve filmvetítések otthona a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának Hunyadi Mátyás díszterme, valamint földszinti és első emeleti előtere. Minden érdeklődőt szeretettel várunk! 

Szervezők: Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, Filmtett Egyesület, Kincses Kolozsvár Egyesület

PROGRAM*

2018.08.22., SZERDA

12:00 – Ujvári László: Mátyás, az igazságos (1985, 70 perc), magyar animációs film

Társszervező: Kecskemétfilm

Országjárása alkalmával Mátyás Király sok bajjal, cselszövéssel és igazságtalansággal találkozik, melyeknek ő is többször áldozatául esik, ám a végén mindig felfedi királyi kilétét, megbünteti a vétkest és megjutalmazza a szenvedőt (forrás: kecskemetfilm.hu)

14:00 – First Cut: Válogatás a Sapientia EMTE - Filmművészet, Fotóművészet, Média tanszék hallgatóinak filmjeiből

Incze Kata: Small Talk, 12 perc
Patrubány Csilla: Moha, 9 perc
Kovács Nóra: Nova, 13 perc
Dózsa Endre: Panka, 5 perc
Török Etele: Verekedős film, 12 perc
Frunza Roland: Vasárnap, 19 perc
Tasnádi Levente: Alvajáró, 30 perc
Csurka László: Szevasz, Laci, 10 perc

17:00 – Gárdos Éva: Budapest Noir (2017, 95 perc), magyar krimi- dráma
A film 16 éven aluliak számára nem ajánlott.

Gordon Zsigmond, a kiábrándult bűnügyi újságíró egy brutálisan meggyilkolt fiatal lány halála után nyomoz a 30-as évek Budapestjén. Csakhogy ez az ügy más, mint a többi, mindenhol falakba ütközik. Gordont hajtja a kíváncsisága, és minél jobban el akarják ijeszteni, annál kitartóbban követi a nyomokat. A szálak több irányba vezetnek, és úgy tűnik, senkinek nem áll érdekében az, hogy kiderüljön az igazság. (forrás: port.hu)

2018.08.23., CSÜTÖRTÖK

1̶2̶:̶0̶0̶ ̶–̶ ̶P̶á̶l̶o̶s̶ ̶G̶y̶ö̶r̶g̶y̶:̶ ̶L̶e̶t̶ ̶t̶h̶e̶ ̶D̶r̶a̶g̶o̶n̶ ̶O̶u̶t̶ ̶(̶2̶0̶1̶8̶,̶ ̶7̶4̶ ̶p̶e̶r̶c̶)̶,̶ ̶m̶a̶g̶y̶a̶r̶ ̶d̶o̶k̶u̶m̶e̶n̶t̶u̶m̶f̶i̶l̶m̶

Sajnálattal közöljük, hogy a Let the Dragon Out film vetítése objektív okok miatt elmarad.

14:00 – Kostyál Márk: Kojot (2017, 126 perc), magyar játékfilm
A film 16 éven aluliak számára nem ajánlott.

Tűzkőre érkezik Bicsérdi Misi, mert földet és rozoga házat örökölt nagyapjától, az öreg Misutól, aki a maga idejében igazi fenegyerek hírében állt. Misi frusztrált, elfojtott, menekülő 30-as, nem találja helyét az életében, munkájában, párkapcsolatában. Csak sodródik, nem vállal fel konfliktusokat. Ez a gúnya azonban egyre jobban szorítja. Hozzákezd öregapja romos házának felújításához, melyben igaz célt lát meg önmaga és párja, Eszter számára egyaránt. Pénz híján mindössze a nagydumás, rokkantnyugdíjas Lajost, és hallgatag, börtönviselt sógorát, Attilát tudja felbérelni mesteremberként, és maga is részt vesz az építési munkákban, amihez mit sem ért kezdetben. A természetközeli idillben végre kezdi megtalálni magát, de ez nem tart sokáig. Kiderül, hogy a határban meghúzódó telkeket pitiáner összegekért kebelezi be Tűzkő nagybirtokosa, a helyi mindenható „Döbrögi”, Szojka Pál és fia, hogy egy svéd multi számára adja el a völgyet. Amikor Szojka, Misi örökségére is szemet vet, a fiú felveszi a kesztyűt és a csetepaté eldurvul – ez már háború a kisember és a földesúr közt. Súlyos harc kezdődik a földért, a családért, az életért, a jövőért, a belül megszülető férfiért. (forrás: port.hu)

17:00 – Ugron Zsolna, Bertha Lívia: Az utolsó nagyasszony (2018, 70 perc), magyar dokumentumfilm

„Az ember azért él, hogy valamit tegyen” – az utolsó nagyasszony, zabolai gróf Mikes Johanna portréja. Mikes Hanna grófnő útja a legviharosabb időkben szaladt az erdélyi Zabolától Washingtonig. A nagypolitika közvetlen árnyékában, csillogó szalonokon és meneküléseken át, mindig a saját feje után ment, de akármerre kényszerítette is a sors, mindig hazafele nézett. (Kántor Gábor) 

2018.08.24., péntek

12:00 – M. Kiss Csaba, Rohonyi Gábor: Brazilok (2017, 95 perc), magyar játékfilm
A film 12 éven aluliak számára csak nagykorú felügyelete mellett ajánlott.

Mindenki focizik. Az egész falu a bajnokság lázában ég: a csapatok felkészülnek, és győzni akarnak. Az esélyes persze a helyi önkormányzat nagyvadjaiból álló társaság, élükön a polgármesterrel (Fekete Ernő), aki nem tud hibázni, és helyettesével (Schmied Zoltán), aki meg nem szeret. De valami megzavarja az eddigi harmóniát: a falu legszegényebbjei, a helyi cigánytelepen csellengő kamaszok, élükön a börtönből frissen szabadult, aranylábú rosszfiúval (Nagy Dániel Viktor), mellettük a dekázásban élen járó helyi pappal (Bánki Gergő) életükben először szintén neveznek. És nyerni akarnak. És mert a faluból elszármazott, titokzatos milliomos éppen ebben az évben dönt úgy, hogy szülőhelye legjobb focistáit kiutaztatja magához Brazíliába, hirtelen megemelkednek a tétek, és felkavarodnak a falu addig nyugodt hétköznapjai. De kell még néhány nagy szerelem, még nagyobb tömegverekedés, váratlan házkutatás, rejtélyes rablóbanda, kigyulladó vasutas és merdzsón érkező cigányvajda, hogy kiderüljön, ki és hova utazik végül... és akkor talán még Gáspár Laci is megérkezik. (forrás: mnf.hu)

17:00 – Csupó Gábor: Pappa pia (2017, 105 perc), magyar romantikus vígjáték
A film 12 éven aluliak számára csak nagykorú felügyelete mellett ajánlott.

Legyőzheti Dávid Góliátot? Állítólag igen, de aki biztosra megy, inkább ellene fogadjon. A kicsi és gyenge és pénztelen többnyire alulmarad, amikor szembeszáll valakivel, aki gazdagabb és hatalmasabb - és néhány nagyra nőtt, kopaszra borotvált alkalmazottja kíséri mindenhova. 
Papi (Nagy Feró) a világ legkedvesebb nyugdíjas linkje, aki mindenkinek tartozik és csak a jókedvét ajánlhatja törlesztés helyett. Már laknia sincs hol, egy lepukkant Duna-parti csónakházban húzza meg magát. Ám szomszédja, egy menő szuperdiszkó tulajdonosa, Wizy (Stohl András) most ezt is elvenné tőle, hogy valami csilivili buliplázát építtessen a parton. Az öreg nem esik kétségbe, de fogalma sincs, mit csináljon, úgyhogy a bonyolultabb megoldást választja: segítséget kér az unokájától, Tomitól (Szabó Kimmel Tamás). A srác legalább olyan link, mint a nagyapja, viszont sokkal sármosabb - és habozás nélkül hívja a haverjait. A pesti vagányok, bohémek és egyéb szélfútta figurák tarkabarka csapata szembeszáll Wizy zsoldosaival meg bombázó, de jéghideg alvezérével, és megkísérli a lehetetlent: a csónakházból átmenetileg romkocsmát varázsolnak, hogy összegyűjtsék a túléléshez szükséges összeget.
A kedvük jó, az esélyeik rosszak - de ha egy romantikus vígjátékban mindenki zenész és/vagy szerelmes, akkor bármi megtörténhet. És addig is szól néhány ismerős, mégis egészen átalakult sláger. (forrás: mnf.hu)

2018.08.25., szombat

12:00 – Ujvári László: Mesék Mátyás királyról (1982-1983, 115 perc), magyar animációs film


14:00 – Mészáros Márta: Aurora Borealis – Északi fény (2017, 104 perc), magyar dráma
A film 16 éven aluliak számára nem ajánlott.

Az Aurora Borealis – Északi fény két idősíkon futó, fordulatokban gazdag családtörténet, amely anya és lánya kapcsolatának mélységeit boncolgatja. A Bécsben élő sikeres ügyvéd, Olga (Tóth Ildikó) idős anyja, Mária (Törőcsik Mari) váratlanul kómába esik. Amíg Mária élet és halál közt lebeg, Olga egy mélyen elhallgatott titokra bukkan. Az egyre szenvedélyesebb kutatás az '50-es évek háború utáni Európájába vezeti vissza, ahol útja végén ő maga áll: egy olyan ember, akit korábban nem ismert. (forrás: mnf.hu)

16:30 – Varázslatos Bánffy ménes – emlékképek, töredékek gróf Bánffy Miklós bonchidai lovardájáról – kiállításmegnyitó
A kiállítás kurátora: Szebeni Zsuzsa, a sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet vezetője
Társszervező: Balassi Intézet Sepsiszentgyörgy MKK

17:00 – Herendi Gábor: Kincsem (2017, 121 perc), magyar romantikus kalandfilm
A film 12 éven aluliak számára csak nagykorú felügyelete mellett ajánlott.

Blaskovich Ernő mindenét elvesztette a szabadságharc után. Céltalan, kicsapongó életet él, amikor egy nap megjelenik élete nagy lehetősége, Kincsem, a csodaló, akivel sikert sikerre halmoz az európai lóversenypályákon. Ezzel a sors tálcán kínálja neki az elégtételt, hogy nemes küzdelemben győzze le ősi ellenségét, von Oettingen bárót. Egyre durvuló rivalizálásukat azonban bonyolítja, hogy Ernő menthetetlenül beleszeret Klara von Oettingenbe, apja gyilkosának lányába. Vajon mi a fontosabb, a szerelem vagy a bosszú? (forrás: mnf.hu)

*A programváltozás jogát fenntartjuk!

Eseménynaptár

2021. március

KeSzCsSzVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031