Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Kolozsvári Kar – kv.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Herman Ottó biológia tantárgyverseny Kolozsváron – 2019

Erdélyi forduló

A XXIX. Herman Ottó Kárpát-medencei Biológia Verseny a biológia iránt érdeklődő magyarul tanuló VII. és VIII. osztályos általános iskolásoknak szól Felvidéktől Erdélyig, Vajdaságtól Kárpátaljáig. Az idei tanévben harmadszor nyílik lehetőség egy külön erdélyi forduló megszervezésére a Magyar Természettudományi Társulat, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, valamint a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége együttműködése révén. Az erdélyi fordulóban a legmagasabb pontszámot elért tanulók továbbjutnak a XXIX. Herman Ottó Kárpát-medencei Biológia Versenydöntőjére, amelyre 2019. május 31. – június 2. között Kisújszálláson (Magyarország) kerül sor.

Kérjük az iskolákat, hogy a verseny erdélyi fordulóján való részvételi szándékukat szíveskedjenek előzetesen jelezni a http://kv.sapientia.ro/hu/hirek/herman-otto-karpat-medencei-biologia-verseny/regisztracio regisztrációs felületen. A regisztrációra a hatékony logisztikai szervezés szempontjából van szükség (várható résztvevői létszám, étkezés, szállás stb.). Felhívjuk a jelentkezők figyelmét, hogy a versenyen részt vevődiákok és kísérőtanáraik számára a verseny idejére étkezést és igénylés esetén anyagi kereteink függvényében 2019. március 1-én (péntek) éjszakára szállást is biztosítunk. Utazási költséget azonban nem áll módunkban téríteni.­

A versenyen való részvétel ingyenes.

A regisztráció határideje: 2019. február 1. (péntek)

A versenyre jelentkező diákok előzetes kiválasztását az iskolák szaktanáraira bízzuk. Minden iskolából évfolyamonként legtöbb 2 diák nevezhet be. A regisztrációs űrlapot csak a versenyen ténylegesen részt venni szándékozó diákoknak kell kitölteni.

A verseny időpontja: 2019. március 2. (szombat), de. 10 óra

A forduló helyszíne:

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kar, Kolozsvár
Calea Turzii (Tordai út) 4. sz., Kolozs megye. +40-364-401-458 / E-mail: office@kv.sapientia.ro

A verseny menete

A VII. és VIII. osztályos tanulók egy kategóriában versenyeznek. A verseny során a versenyzők egy feladatlapot töltenek ki, amelynek a kérdései az alább megadott négy tételcsomagra vonatkoznak. A dolgozatokat az erdélyi versenybizottság minősíti. Az erdélyi forduló keretében a legmagasabb pontszámot elért tanulók továbbjutnak a Magyarországon megtartandó Kárpát-medencei döntőbe.

Az erdélyi fordulóhoz szükséges ismeretanyag:

  1. Herman Ottó élete és munkássága: pdf.
  2. Hazai védett állatok, növények ismerete – az 1. sz. mellékletben megadott fajlista alapján, szabad felkészüléssel.
  3. TermészetBÚVÁR folyóirat 2018. év  3., 4., 5. és 6. számában megjelenő tanulmányok: a POSZTER (kép és cikk), VIRÁGKALENDÁRIUM (kép és cikk), ÚTRAVALÓ (cikk), HAZAI TÁJAKON (cikk) ismeretanyagai.
  4. Hazánk legjellemzőbb életközösségei: lombhullató erdők, édesvizű tavak és folyók, rétek – ökológiai alapismeretek.

A résztvevők díjazása

A versenyszervezőbizottság a XXIX. Herman Ottó Kárpát-medencei Biológia Verseny erdélyi fordulóján részt vevőversenyzőknek és felkészítőtanárainak elismerőoklevelet ad. A verseny nyertesei kategóriánként I., II., III. díjban és dicséretben, illetve könyv- vagy egyéb tárgyjutalomban részesülnek.

A legsikeresebb versenyzők, akik egyben megmérettetnek a Kárpát-medencei döntőn is, részt vehetnek az egyhetes III. Kárpát-medencei Tehetségtáborban.

Mindenkinek sikeres felkészülést kívánunk!

Az érdeklődők az alábbi elérhetőségen kaphatnak további részletes felvilágosítást a versenyről:

Mihályfalvi Katalin
Tel.: +40-769-675-036
E-mail: hermanotto.kolozsvar@gmail.com

Versenyszervező bizottság elnökei

Dr. Balog Adalbert
egyetemi tanár, Sapientia EMTE

Dr. Tonk Szende
egyetemi adjunktus, Sapientia EMTE
az MTT elnökségi tagja

Versenyszervező bizottság titkára

Mihályfalvi Katalin
tanár, Kolozsvári Református Kollégium

az MTT Kárpát-medencei tanulmányi versenyek főszervezője

Dr. Tardy János
c. egyetemi tanár, az MTT ügyvezetőelnöke

Eseménynaptár

2021. március

KeSzCsSzVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031