Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Kolozsvári Kar – kv.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

II. Egyetem Napja

Idén a Természettudományi és Művészeti Kar székhelyéül szolgáló új, Tordai úti ingatlan felavatásával egybekötött eseménnyel ünnepeltük az Egyetem Napját.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2001. október 3-án nyitotta meg kapuit.

Az intézményi akkreditációt követően 2012-ben az Egyetem Szenátusa ezt a napot az Egyetem Napjává nyilvánította.

Az idei rendezvény helyszíne Kolozsvár volt. A 2013. évi Egyetem Napi ünnepség keretében került sor a Természettudományi és Művészeti Kar új székhelyéül szolgáló ingatlan hivatalos átadására is, amelynek díszvendége dr. Semjén Zsolt úr, Magyarország miniszterelnök-helyettese volt.

Az avató ünnepséget jelenlétükkel megtisztelték továbbá Lévai Anikó asszony, Orbán Viktor miniszterelnök úr felesége, Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára és Hidvéghi Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium Külgazdaságért és nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára.

Az egyházi elöljárók közül az ünnepségen jelen volt Jakubinyi György katolikus érsek úr, Böcskei László katolikus püspök úr, Csűry István református püspök úr, Schönberger Jenő katolikus püspök úr, Adorjáni Dezső evangélikus püspök úr, Bálint Benczédi Ferenc unitárius püspök úr, Király Árpád főesperes úr, illetve Kovács Sándor katolikus főesperes úr. A városvezetést Horváth Anna alpolgármester asszony képviselte, és számos hazai és külföldi egyetemi vezető is jelen volt az eseményen.

A 2013. október 4-i rövid program:

9:45 Miniszterelnök úr érkezése, szalagvágás, áldás

10:00 Zártkörű megbeszélés az egyetem vezetőivel

11:00 Ünnepség az Aulában

Beszédet mondott (a beszédek sorrendjében):

  • Dr. Tonk Márton, a Természettudományi és Művészeti Kar dékánja
  • Kató Béla református püspök, a Sapientia Alapítvány elnöke
  • Dr. Dávid László, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora
  • Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese

Az ünnepség keretében két Bocskai-díj, egy tiszteletbeli professzori díj és egy kiváló oktatói díj kiosztására is sor került. Bocskai-díjban részesültek dr. Tonk Sándor professzor (posztumusz díj), az egyetem első rektora, az egyetemet működtető Sapientia Alapítvány első elnöke és dr. Szilágyi Pál professzor úr, az egyetem volt rektora, jelenlegi rektori tanácsosa. Post mortem tiszteletbeli professzori címben részesült dr. Bege Antal, a marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kar docense.

Kiváló oktatói díjban részesült dr. Tapodi Zsuzsanna, a csíkszeredai Gazdasági és Humántudományi Kar docense.

A fotók az eseményről itt nézhetőek meg >>

Eseménynaptár

2020. szeptember

KeSzCsSzVa
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930