Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Kolozsvári Kar – kv.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Indul a táncművészeti szak Kolozsváron – az MTI-nek adott interjút dr. Tonk Márton dékán az új szakról

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karán 2020-ban már biztosan lehet majd néptánc szakra iratkozni. Az egyetem már idén is meghirdette volna a felvételit a táncművészeti alapképzésre, de akkor nem sikerült megszerezni a szükséges ideiglenes működési engedélyt – mondta az MTI-nek adott interjújában karunk dékánja, dr. Tonk Márton. A Sapientia EMTE Kolozsvári Karának dékánja közölte, a táncművészeti szak engedélyezése érdekében márciusban egy akkreditációs dokumentációt adtak le, amelynek nyomán egy hónapja bejelentkezett az Országos Minőségbiztosító Bizottságnak a helyszíni szemlét végző bizottsága, hogy felmérje az intézmény kapacitását, az indítandó szakhoz szükséges szakmai potenciált, valamint az oktatói állományt. 

November 29-én kapta meg a bukaresti döntést a szak jóváhagyásáról a Kolozsvári Kar, melynek jövőbeli működtetése a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósul meg. „Bizalmi besorolással engedélyezték, ami a legjobb „osztályzatot” jelentette számunkra. Ez egyben azt is bizonyította, hogy a – szakmai, emberi, infrastrukturális kapacitása alapján – a tanintézményt felkészültnek találták a szak elindítására, működtetésére” – fogalmazott. 

Hozzátette: a romániai szabályok szerint a jelenlegi működési engedély az első fázist jelenti, és azért kell három év múlva kezdeményezni a szak végleges akkreditációját, mivel a román minőségbiztosítási rendszer mutatók alapján vizsgálja a végzős évfolyamokat. Ilyen szempont lehet például, hogy a végzősök hány százaléka hasznosítja diplomáját az adott területen. Így a negyedik évben nyílik lehetőség a szak végleges akkreditációjára. Tonk Márton elmondta, az akkreditációs iratokban is szerepel, hogy az oktatók többsége erdélyi szakember, akik már letették névjegyüket a néptáncmozgalomban. Rajtuk kívül három magyarországi oktatóra is számítanak, és az a céljuk, hogy hogy a szak hosszú távú működése eredményeként saját oktatói gárdát is kineveljenek.

„Tizenöt hallgatóval akkreditálták a szakot; nincsenek kétségeim a létszámot tekintve, a beadvány óta eltelt időszakban engem is meglepett, hogy milyen élénk érdeklődés övezi munkánkat az érettségiző fiatalok körében, így évekre előre biztosítva látom a szak korrekt működését” – mondta el Tonk Márton. Ahogyan a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem minden képzésére, úgy a néptáncművészeti szakra is várják a fiatalokat a Kárpát-medence minden magyar régiójából, tette még hozzá. 

Eseménynaptár

2020. július

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031