Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Kolozsvári Kar – kv.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Ingyenes magyar mesemozi indul Kolozsváron

Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara, továbbá a Magyar Nemzeti Filmarchívum és a Filmtett Egyesület együttműködésében, magyar rajzfilmeket havi rendszerességgel bemutató rendezvénysorozat indul Kolozsváron.

Kolozsvári Magyar Főkonzulátus és a Magyar Nemzeti Filmarchívum kezdeményezésére létrejött együttműködés célja, hogy kitöltse azt az űrt, amelyet nem csupán Kolozsváron, de egész Erdélyben a magyar nyelvű filmszínházak hiánya jelent. Ez a felismerés ráadásul tökéletesen egybevág a Filmarchívum új oktatási koncepciójával, amely a magyar filmművészetet, filmes kultúrát szeretné közvetíteni Kárpát-medence szerte.

A mesemozi első alkalmával a Vuk című klasszikus alkotás kerül bemutatásra, 2017. május 6-án, szombaton, 10 órától a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának Tordai út 4. szám alatti épületében.

A rókacsaládban "gyermekáldás" van. Mind életrevaló, de egy különösen csintalan. A szülők úgy vélik, nagyapjára ütött és ezért a Vuk nevet adják neki. Amikor árván marad, nagybátyja, a híres Karak veszi pártfogásába. Befogadja barlangjába és vadászni tanítja. Vuk ügyes tanítványnak bizonyul, és Karak legnagyobb örömére ügyes, bátor rókává fejlődik. Okosságát bizonyítja akkor is, amikor a rókalányt kiszabadítja a vadász fogságából. Egy hajtóvadászat során Karak feláldozza életét a fiatalok megmentéséért. Vuk és Iny családot alapítanak, majd sok borsot törtek a vadász és kutyái orra alá.

Az előadásra minden gyermeket, szülőt és nagyszülőt szeretettel várunk. A belépés díjtalan.

A következő rajzfilm az idén negyvenedik születésnapját ünneplő alkotás, a Lúdas Matyi lesz, amelyet 2017. június 3-án, szombaton vetítünk azonos helyszínen, szintén 10 órai kezdettel.

Eseménynaptár

2021. március

KeSzCsSzVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031