Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Kolozsvári Kar – kv.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Kari Nyílt Napok 2013

2013. május 6–13. között kerül sor a Sapientia EMTE kolozsvári karának nyílt napjaira, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

Fehér Hollókkal indítunk

A rendezvény első napján, hétfőn, 2013. május 6-án Szórvány, anyanyelv és könyvkiadás címmel szervez könyvbemutatóval színesített kerekasztal-beszélgetést a Fehér Holló Médiaklub/Szórványtengelyek és a Sapientia EMTE. 

A rendezvény 18 órától kezdődik a Bocskai-ház Óváry termében, terítéken pedig mind a médiaklub tagjainak szórványjáró munkája, feltáró és kapcsolatteremtő tevékenysége, mind kiadói/publicisztikai munkássága.

A beszélgetés moderátori szerepét Szabó Csaba vállalta, míg a Fehér Holló Újságíró-sorozat legújabb kötetét, Kuti Márta: Kincsünk a szó című nyelvművelő publicisztika-füzérét Egyed Emese méltatja.

A kerekasztal további házigazda-hollói:

  • Bodó Márta (Keresztény Szó)
  • Benkő Levente (Krónika/Művelődés)
  • Bodolai Gyöngyi (Népújság)
  • Mihály István (Kolozsvári Rádió)
  • Simon Ilona (RTV Kolozsvár)
  • Ötvös József (Üzenet)
  • Szabó Csaba (RTV Kolozsvár)
  • Kuti Márta (Népújság/Vásárhelyi Hírlap)

Muszlim – autonómia – kultúrtandem

Az iszlám világ és a nyugat címmel tart előadást dr. Rostoványi Zsolt professzor, a budapesti Corvinus Egyetem rektora. Az Egyetemi Esték előadássorozat legújabb állomására csütörtökön, május 9-én 18 órától kerül sor a Bocskai-ház Óváry termében.

Pénteken, május 10-én Fazekas Mártáé, a Balassi Intézet és a Bukaresti Magyar Intézet művészeti titkáráé a főszerep. Ő 13 órától Miért és hogyan működnek az autonómiák Európában? címmel, majd 16 órától Kultúrdiplomácia a gyakorlatban – avagy milyen a magyar-román kultúrtandem? címmel mutatja be érdekes előadását. Az esemény helyszíne ez alkalommal is a Bocskai-ház Óváry terme.

XXI. századi emberi kapcsolatok

Hétfőn, május 13-án, a rendezvény utolsó napján – mintegy levezetőként – a szervezők 18 órától minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak egy sapientiás kisfilmekből álló vetítésre, amelyet a rendezőkkel és szereplőkkel követik beszélgetések. A beszélgetést Dimény Áron színész moderálja. A kisfilmek tematikája a napjaink emberi viszonyai, ahogy a sapientiás végzős hallgatók látják.

A Nyílt Napok utolsó programpontját a Sapientia EMTE kolozsvári kara Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusával közösen szervezi, helyszíne pedig a Főtér 23. szám alatti Esküterem lesz.

A Könyvtár idén sem marad ki a programból

A Tonk Sándor Könyvtár a legújabb könyvszerzeményeiből szervez kiállítást, szabadon elvihető könyvekből szervez börzét, és a már hagyományos Megbocsátás-napok sem marad ki a programkínálatból, amikor a "késő kásák" büntetésmentesen szolgáltathatják vissza a kikölcsönzött könyveiket.

Mindemellett ebben a tanévben is megajándékozzák a leghűségesebb könyvtárlátogatót. 

A szórványban működő középiskolákról sem feledkezünk el

Az egy hétvégén át tartó programsorozat fő célcsoportját a Kolozs, Szilágy, Szeben és Szatmár megyéből érkező középiskolás diákok és tanáraik képezik. A nyílt napokon az intézmény hagyományosan többet szeretne nyújtani a leendő hallgatóknak, mint egyszerű bemutatkozás, így reményeink szerint sikerül a számukra megszervezett nyílt napon a tanulás és a szórakozás jegyében a kreatív gondolkodást is fejleszteni. Azok a középiskolások tehát, akik május 9–11. között intézményünkbe látogatnak, változatos prezentációkon, előadásokon és műhelymunkákon vehetnek részt: a repülőgépmakett-bemutatón, perszimuláción, természettudományi kísérleteken, animációs műhelymunkákon stb. megtapasztalhatják a kolozsvári kar nyújtotta továbbtanulási lehetőségeket és tudományos tevékenységeket, és közelebbről megismerkedhetnek a diákélettel is. A diákokat kísérő pedagógusoknak – a kisebbeknek szánt tevékenységekkel egy időben – lehetőségük lesz egy kötetlen beszélgetés keretében kifejezni igényeiket a felsőoktatás minőségének javítására, és az intézmény irányába is megfogalmazni jelenlegi és jövőbeni elvárásaikat. 

A szakmai műhelyekről részletesebb információt a plakáton olvashatnak, míg a tevékenységekre bejelentkezni a saci@sapientia.ro vagy a 0731-037827-es telefonszámon lehet.

A Nyílt Napokat a Communitas Alapítvány és a BGA Zrt. támogatja.

       

Eseménynaptár

2021. március

KeSzCsSzVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031