Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Kolozsvári Kar – kv.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Két sapientiás alkotása is szerepel a Mediawave „Úton” online filmfesztiváljának programjában

Gratulálunk és sok sikert Frunza Roland mesterisünknek és László József volt hallgatónknak!

Az Úton online nemzetközi fesztiválnak ez az hetedik kiadása, amelyet a 30. Mediawave fesztiválhoz kapcsolódóan szerveznek meg. Az Úton koncepciója – a szervezők saját bevallásuk szerint – a különböző külső vagy életmódbeli kényszerek miatt úton lévő népek (cigányok és más nomád, természeti csoportok), egyének és speciális közösségeik (csavargók, hippik), ilyen-olyan okok miatt helyüket kereső menekültek sorsa, lehetőségei. De ugyanúgy felrémlettek előttük különböző szellemi utak, amelyeket művészek, tudósok vagy akár átlagemberek tesznek/tehetnek meg.

Az online filmfesztivál programja igencsak változatos, kisjáték-, dokumentum- és animációs filmek egyaránt helyet kapnak benne. A Sapientiát ketten képviselik: Frunza Roland másodéves filmtudomány mesterisünk Ebgondolatja a játék- és kisjátékfilm kategóriában tekinthető meg, míg László József 2010-ben végzett hallgatónk a Elhagyott terekkel a dokumentumfilmek listáját gazdagítja. Mindkét film megtekinthető a filmfesztivál honlapján, és ha elnyerték tetszésüket, e-mail-címüket megadva szavazhatnak is lehet rájuk.


Frunza Roland: Ebgondolat (Late grief)

Az élete utolsó szakaszában járó Lajos éli öreges életét. Ezt zavarja meg egy váratlan bekopogó aki hatására Lajos eltöpreng azon, hogy eljárt felette az idő.

A rendező: Frunza Roland vagyok, a Sapientia EMTE mesteris hallgatója, filmtudomány szakon. 1996-ban születtem Marosvásárhelyen, kezdetben a fotózás iránt kezdtem el érdeklődni, mely később átalakult a filmek iránti szenvedéllyé. Az egyetemi éveim alatt volt szerencsém két TDK-n is részt venni ahol első próbálkozásra egy második helyet később egy első helyet sikerült szereznem rövidfilmjeimmel. Jelenleg a Communitás Alapítvány ösztöndíjasaként aktívan végzem egyetemi tanulmányaim utolsó évét.”

László József: Elhagyott terek (Abandoned Places)

A film olyan épületek tereit mutatja be, ahol valaha pezsgett az élet, de ma már üresen és elhagyottan állnak. Az ottfelejtett, otthagyott tárgyak és berendezések még őrzik a régmúlt emlékeit, de ki tudja meddig...

A rendező: László József a kolozsvári Sapienta EMTE filmes szakán diplomázott 2010-ben. Több kisjátékfilmet rendezett (pl. Autóstop, A fej), majd 2016-ban befejezte első nagyobb lélegzetvételű projektjét, a 70 perces Human Places című dokumentumfilmet.

Eseménynaptár

2020. május

KeSzCsSzVa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031