Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Kolozsvári Kar – kv.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Kétnyelvű kultúrtörténeti vetélkedő a Kolozsvári Karon

A Robert Schumann Egyesület, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara, illetve a Kolozs megyei Tanfelügyelőség szervezésében 2018. június 14-én, csütörtökön 11 órától sor kerül a Kolozsvár 100 kétnyelvű kultúrtörténeti vetélkedőre. A versenyre kolozsvári magyar és román iskolák neveztek be, összesen tizennégy csapat mutatja meg kreativitását, illetve tudását Kolozsvár elmúlt száz esztendejének ismert román és magyar személyiségeiről.

A Kolozsvár 100 vetélkedő a város román és magyar anyanyelvű középiskoláit szólítja meg azzal a céllal, hogy a diákok számára egy keretet biztosítson, amely lehetővé teszi, hogy a román és magyar nemzetiségű diákok egymás kultúráját jobban megismerjék. „A Sapientia EMTE Kolozsvári Karán zajló Nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok alapképzés, illetve a Diplomácia és interkulturális mesterképzésen keretében több olyan tantárgy létezik, mely a történelmi alapokra épül, ezért a rendezvény szakmai irányítását az e szakokon oktató és kutató kollegáinkra bíztuk” – mondta a verseny elindítása kapcsán dr. Tonk Márton, a kar dékánja a június 6-ai sajtótájékoztatón.

A verseny segítségével a diákok átfogó képet alakíthatnak ki arról, hogy az elmúlt száz esztendő folyamán milyen kolozsvári magyar és román származású alkotók, közéleti személyiségek és kultúremberek hagytak nyomot a kincses város történetében, kik járultak hozzá a város szellemi életének fejlődéséhez. A vetélkedőre ugyanis minden csapat a másik nemzetiség egy híres személyét választja ki a szervezők által kiadott listából, és egy szabadon választott műfajú pályamunkát készít róla. A sajtótájékoztatón a versenyt támogató Communitas Alapítvány kuratóriumának tagjaként, valamint a Városi Tanács Kulturális Bizottságának elnökeként részt vett Horváth Anna, aki a pályázat hídépítő szerepét hangsúlyozta: „beszélünk róla vagy sem, az elmúlt száz évben párhuzamos társadalmakba húzódtunk vissza. Ennek következménye, hogy a fiatal generációk egyre kevesebbet tudnak egymásról”. Arra is kitért, hogy amennyiben sikeres lesz a rendezvény, folytatják a következő években, akár más erdélyi helyszínekre is kiterjesztve.

A Kolozsvár 100 versenyzői döntik el, hogy PowerPoint vagy Prezi típusú prezentáció, kisfilm, színházi előadás, képzőművészeti performansz vagy más, a csapat minden tagját bevonó alkotással jelentkeznek a versenyre. Az egyes pályamunkák bemutatása minimum 10 és maximum 15 percet vehet igénybe. A középiskolások öt–tíz fős csapatban nevezhettek be a vetélkedőre, ahol vezetőtanáruk segítségével, illetve a szervezők által biztosított szakirodalom alapján készítetnek pályamunkát a kiválasztott személyről. Ezeket június 14-én, csütörtökön 11 órától mutatják be a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának Hunyadi Mátyás dísztermében, mindenki a saját anyanyelvén, és szinkrontolmács segítségével hallgathatják egymás előadásait a középiskolások. Egy, a társszervezők képviselőiből álló szakmai zsűri dönti el, hogy melyik magyar és román anyanyelvű csapatok teljesítettek a legjobban. A nyertes csapatok tagjai ugyanis a nyár folyamán egy négynapos tanulmányi kiránduláson vehetnek rész Kolozsvár–Gyulafehérvár–Gyula–Budapest útvonalon, amely során az adott városokban történelmi jelentőségű intézményeket, helyeket látogatnak meg.

A kultúrtörténeti vetélkedő a Romania 100 program részét képezi, és a városi tanács, a kolozsvári polgármesteri hivatal, illetve a Communitas Alapítvány támogatásával jött létre.

Iskola

Diákok száma

Kiválasztott személyiség

Apáczai Csere János Elméleti Líceum

6

Alexandru Vaida Voievod

Báthory István Elméleti Líceum (Országépítők)

5

Sigismund Toduță

Báthory István Elméleti Líceum (Ziphius Cavirostris)

5

Emil Racoviță

Iulian Pop  Közgazdasági Kollégium

7

Bánffy Miklós

George Barițiu Nemzeti Kollégium

5

Bánffy Miklós

George Coșbuc Nemzeti Kollégium

9

Janovics Jenő

Augustin Maior Technikai Kommunikációs Líceum

5

Márton Áron

Energetikai Líceum

6

Balogh Edgár

János Zsigmond Unitárius Kollégium

10

Alexandru Borza

Kolozsvári Református Kollégium

10

Augustin Bena

Romulus Ladea  Képzőművészeti Líceumban

5

Szervátiusz Jenő

Avram Iancu Elméleti Líceum

10

Nagy István

Eugen Pora Elméleti Líceum

7

Senkálszky Endre

Onisifor Ghibu Elméleti Líceum

5

Szacsina Géza

 

 

Eseménynaptár

2020. augusztus

KeSzCsSzVa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31