Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Kolozsvári Kar – kv.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Megnyitjuk az ÁTUTAZÓ című fotókiállítást

Az ÁTUTAZÓ című fotókiállítást Virginás Andrea egyetemi docens nyitja meg 2017. február 9-én a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának aulájában. A kiállítást insipráló tanár Mira Marincaș.

A két fotós különböző perspektíváiból és tapasztalataiból összeállított anyag egy (át)utazás. Hangulatok, látásmódok ablakai, amelyek soha nem láttatják az egészet, csak az apró, de ugyanakkor lényegesnek tételezett részleteket, akárcsak maga a fotográfia. A kiállításon megjelenített arcok, tájak és a hétköznapok kikeretezett történetei egy folyamatot mutatnak be, amelyről paradox módon mégis csak statikus jelenetekben lehet beszélni. Úgy működnek ezek a képek, mint a vonaton utazó, el-elszenderedő ember tekintete, aki úgy hiszi, az ablakon kinézve az egész világot látja, amely mellett elhalad. A kiállítás fényképei semmi mást nem tesznek, minthogy egy rövid ideig vezetik ezt a kereső tekintetet.

Hegedüs Márton, budapesti diák számára ezzel a kilállítással zárul az a félév, amelyet a Makovecz Program keretében töltött a Sapientia Kolozsvári Karán, ahol filmet és fotográfiát tanult. Képei ezen időszak alatt készültek Kolozsváron, illetve a környező falvakban, hegységekben, és lenyűgöző magabiztossággal reprezentálják Erdély sokszínűségét.

Bánkövi Dorottya, szintén budapesti diák a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Magyar nyelv és irodalom szakán az Erasmus cserediák program keretében töltötte Kolozsváron a félévet. A Sapientián fotós órákat hallgatott. Szociografikus portréfotóit két korábbi utazása során Ugandában és Egyiptomban készítette, ezt egészíti ki az a néhány „halkabb” fotó, melyeket Kolozsvár sajátos hangulata ihletett.

Eseménynaptár

2021. március

KeSzCsSzVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031