Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Kolozsvári Kar – kv.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Műemlékek diákszemmel címmel kiállítás készülődik

Oktatóink képarchiváló projektjének keretében középiskolás diákokkal gondoltak újra archív fotókat a 8. KMN idejére.

Ezzel a kiállítással valójában az Örökségünk Őrei csapatainak a kutató- és műemléknépszerűsítő munkáját próbálták vizuális formában strukturálni, megfogalmazni. Az épített örökség kutatása, megismerése gyakran jár együtt archív fotók felkutatásával, újrafelhasználásával. Azonban a középiskolák tantervéből a fotó, a film, a vizuális médiumok tanulmányozása hiányzik, a 21. század digitális bennszülöttei a képhasználatot az interneten, digitalizált képek formájában tanulja meg, vagy lesi el. Ma már a képek kevésbé megfogható tárgyak, és a képdömpingben könnyen megfeledkezünk a képek szerzőiről vagy az analóg képhordozók történetéről, különbségeiről.

A Média Tanszék oktatói által létrehozott Erdélyi Audiovizuális Egyesület ezt a hiányt próbálta pótolni az Örökségünk Őrei vetélkedőn résztvevő csapatok kutatásából kiindulva.

Műemlékek diákszemmel projektjük a diákok vizuális eszközökkel mutathatják be az Óváry házzal, a Sétatérrel, a Státus-palotákkal, a Marianummal és a Mauksch-Hintz-házzal kapcsolatos kutatási eredményeiket. A történetek képekkel történő rekonstrukcióján túl, a kiállítás nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a fotókat, a történeti korszakokat a 21. századi ember, a diákok szemszögéből mutassa meg. A kiállítás előkészítését egy fotótörténeti workshop előzte meg június-júliusban, ennek során a diákok megismerhették az épületek történeteivel egykorú képrögzítő eszközöket és az archív fotók lelőhelyeit, valamint szó esett a képek szerzőiségéről és a felhasználási jogok problémáiról is. Egy második találkozás keretében az archív fotók kreatív felhasználásával foglalkoztak: felkeresték azokat a pontokat, ahonnan az archív képek készültek, újrajátszottak fotókat, kollázsoltak.

A projekt jól illeszkedik az egyesületnek az erdélyi audiovizuális örökség kutatására, népszerűsítésére irányuló céljaihoz, hiszen a vizuális örökség és az épített örökség beemelése a köztudatba egyformán fontos tevékenység, ami sok szálon kapcsolódik egymáshoz. Az épületekhez nemcsak a városrendészeti intézkedések kapcsolódnak, hanem azoknak az embereknek a történetei is, akik belakták, funkcióval, presztízzsel látták el a tereket. A privát történetek őrzői többek közt a privát fotók, amelyeken nemcsak az egykori lakók arcmása őrződött meg, hanem a képek hátterében látható szobasarok, asztalteríték vagy kertrészlet.

A kiállítás kurátora: Blos-Jáni Melinda és Mira Marincaș.

Közreműködtek az Apáczai, a Báthory, a Brassai, a Kozmutza Flóra és a Református Kollégium csapatai valamint Márton Attila és Kacsur Krisztina, a Sapientia EMTE film szakos diákjai.

Támogatók: Communitas Alapítvány, Sapientia EMTE Kolozsvári Kar.

Az Erdélyi Audiovizuális Egyesület, az Örökségünk Őrei várostörténeti vetélkedő csapatai és a Sapientia EMTE Kolozsvári Kara által közösen létrehozott kiállítás megnyitója 2017. aug. 14-én délután 17 órakor lesz a Bocskai házban.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk! 

 

Eseménynaptár

2021. március

KeSzCsSzVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031