Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Kolozsvári Kar – kv.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Nem hagyjuk ki az idei Filmtettfesztet sem

Már tizennyolcadik alkalommal kerül megszervezésre a Filmtettfeszt, melynek szakmai partnereként a Sapientia EMTE Kolozsvári Kara is bekapcsolódik a programba. Az október 3–7. között megszervezésre kerülő filmfesztivál folyamán kiállításmegnyitóra, filmbemutatóra és vetítésekre is sor kerül a kar Tordai úti épületében.

Október 4-én, csütörtökön 17 órától nyílik meg az Erdély kolozsvári szemmel kiállítást, mely Szabó Dénes és a Fotofilm képeit mutatja be az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK) gyűjteményéből. Az esemény társszervezői az OSZK, az Erdélyi Audiovizuális Archívum, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, illetve a Filmtett Egyesület, és egy szakmai tárlatvezetéssel is készülnek, melyet Csillag Katalin művészettörténész, a kiállítás kurátora tart az érdeklődőknek október 6-án, szombaton 16 órától.

A kiállításmegnyitót követően csütörtökön 18 órától sor kerül az Örök tél (2018) című játékfilm bemutatójára. A történet a magyar és német civilek szovjetunióbeli fogságát dolgozza fel drámai módon, és a második világháború végén, illetve az 1940-es évek második felében játszódik. A valós események alapján készített film bemutatóját egy közönségtalálkozó követi, ahol jelen lesz Szász Attila rendező, Köbli Norbert, a film forgatókönyvírója, illetve a téma szakértője, Murádin János Kristóf történész, a Sapientia Kolozsvári Karának oktatója.

A Filmtettfeszt szombati napján, október 6-án a Kolozsvári Karon több filmvetítés is helyet kap a Hunyadi Mátyás díszteremben. A délelőtti órában a gyerekek az elsődleges célközönség: 10 órától egy válogatás tekinthető meg Macskássy Gyula animációs filmjeiből, 11:30-tól pedig Palásthy György Az égigérő fű (1979) alkotása lesz látható.

A Filmtett Egyesület újra meghirdette a Filmtettfeszt keretében az erdélyi magyar filmek versenyét, a Filmgaloppot, melyre fiatal erdélyi alkotók jelentkezhettek. Az előválogatást követően a döntőbe került alkotások rendezői mind a Sapientia volt és jelenlegi diákjai, a versenyfilmeket szintén szombaton, 14 órától vetítik a kar épületében.

Ezt követően 17 órától Szebeni Zsuzsa színháztörténész, kutató tart előadást a legelső kolozsvári magyar némafilmről, az 1913-as Az apacsnő szerelméről (rendező: Hetényi Elemér, br. Bornemissza Elemérné). Bár mára sajnos elveszett az alkotás, az előadás közönsége most első ízben megtekintheti a korabeli sajtóból is ismert moziszkeccs fotóit.

Eseménynaptár

2021. március

KeSzCsSzVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031