Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Kolozsvári Kar – kv.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Októberben ismét Médiakonferencia

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Filmművészet, Fotóművészet, Média Tanszékének szervezésében kerül sor a Figurations of Intermediality in Film (Az intermedialitás figurációi a filmben) című konferenciára október 24–25. között a kolozsvári Természettudományi és Művészeti Kar épületében (Tordai út 4. sz.). 

A konferencia meghirdetett tematikája szervesen illeszkedik a tanszék korábbi tudományos rendezvényeinek sorozatába, és szorosan kapcsolódik az egy évvel korábbi, az ISIS nemzetközi tudományos társaság (International Society for Intermedial Studies – Intermediális Tanulmányok Nemzetközi Társasága) társszervezésében megrendezett nagyszabású konferenciához, amely a digitális kor intermedialitás jelenségeinek tág körű, interdiszciplináris feltérképezését és újragondolását tűzte ki célul.

Az idei konferencia a Román Nemzeti Oktatási Minisztérium által támogatott, az intermedialitás és posztmedialitás jelenségeit vizsgáló csoportos kutatási projekt keretében zajlik, és a mozgóképről való kortárs gondolkodás egyik legtermékenyebb diskurzusának, a filmes médiumköziség poétikájának és retorikájának aktuális kérdéseit veti föl, lehetővé téve a film és társmédiumok viszonyát kutató szakemberek számára, hogy megosszák egymással legújabb kutatásaik eredményeit.

A kétnapos rendezvényre mintegy húsz országból több mint ötven előadó érkezik, számos érdekes témával. Szó lesz többek között a film és festészet, film és szobrászat kapcsolatairól, mozgóképes installációkról, régi és új kísérleti filmekről, a tableau vivant és a kollázsfilm esztétikájáról, a látás, hallás, testiség és médium összekapcsolódásairól a korai némafilmektől kezdve a kortárs film számos műfajából, köztük a kelet-európai filmekből is vett példák alapján.

Meghívott előadók: Brigitte Peucker, az amerikai Yale Egyetem professzora, aki Peter Greenaway művészetéről tart előadást, valamint Eivind Røssaak, a Norvégiai Nemzeti Filmarchívum kutatója, aki a lelassított, megakasztott filmről, Alfred Hitchcock és a videóművészet kapcsolatáról fog beszélni. Az előadások angol nyelven zajlanak. A konferencia teljes programja, illetve további részletek elérhetőek a Filmművészet, Fotóművészet, Média Tanszék honlapján >>

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Eseménynaptár

2021. március

KeSzCsSzVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031