Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Kolozsvári Kar – kv.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Új kihívást indítunk az anyanyelv világnapjára: többnyelvűsítettük felirataink

Február 21-én, az anyanyelv világnapjára új kihívást indítunk: többnyelvű feliratokat helyeztünk ki a tordai úti épületegyüttes különböző nyilvános és közösségi terein. Az intézményben így megnövekedett magyar, román és angol feliratok száma, célunk egyféle „good practice”, azaz a Kolozsváron általános elvárásként megfogalmazódó többnyelvűség konkrét példájának felmutatása.

A kihívás ötlete onnan származik, hogy az Igen, tessék! magazin 2019 decemberi lapszámában megjelent egy cikk a kolozsvári magyar nyelvű feliratokról, melyben rámutattak, hogy többek között a Sapientián is léteznek egynyelvű román és magyar táblák. Mivel egyetemünk egyik alappillére az anyanyelv teljes körű használata, a magyar nyelvű oktatás és ügyintézés, úgy döntöttünk, végigjárjuk az épületet, hogy az összes román feliratot elérhetővé tegyük magyar nyelven is – és úgyszintén fordítva, magyar feliratainkat teljes körűen románra, esetenként pedig angolra is cserélhessük, ezzel biztosítva az intézményen belül a teljes nyelvi egyenjogúság megvalósulását. Karunk nyelvi tájképe eddig is dominánsan többnyelvű volt, hiszen a teremtáblák, az emléktáblák (de még a szelektív hulladékgyűjtők is) háromnyelvűek (magyar, román, angol), most pedig a lista bővült a különböző technikai eligazítók, tűzvédelmi útmutatások, szabályzatok és információs feliratok lefordításával.

Szeretnénk ezúton kihívni a kolozsvári magyar intézményeket, hogy végezzenek hasonló átvilágítást a teljes körű többnyelvűség megvalósítása érdekében. Akik pedig az épületünkben járnak, és egynyelvű feliratot látnak, kérjük, bátran jelezzék e-mailben a public.relations@kv.sapientia.ro címen vagy Facebook-üzenetben egy csatolt fotóval, a tábla helyét megjelölve.

Eseménynaptár

2020. június

KeSzCsSzVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930