Universitatea Sapientia – Facultatea de Științe și Arte, Cluj-Napoca – kv.sapientia.ro

sapientia.ro

Pagina principală / Ştiri /

S-a încheiat procesul de acreditare

Camera Deputaţilor a votat acreditarea Universităţii Sapientia.

Parlamentul României, în şedinţa plenară din 28 februarie 2012 a adoptat legea de înfiinţare a Universităţii Sapientia, ca instituţie de învăţământ superior acreditată de drept privat, această decizie însemnând încheierea procesului de acreditare.

Conform reglementărilor legale Universitatea a solicitat declanşarea procedurii de evaluare externă în vederea acreditării instituţionale la 19 iunie 2009. Pe parcursul vizitei comisiei format din 18 experţi ai Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), derulată în perioada 13-16 aprilie 2010 a fost evaluat gradul de îndeplinire a criteriilor şi standardelor de calitate. În şedinţa de încheiere a acestei vizite, care a avut loc în data de 16 aprilie 2010, Comisia a apreciat pozitiv activitatea Universităţii. În urma opiniei favorabile formulate, Consiliul ARACIS, în şedinţa din 22 iulie 2010 a propus acreditarea Univeresităţii Sapientia. Proiectul de lege, elaborat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a fost aprobată prin hotărâre de Guvern în şedinţa din 31 august 2011, acesta fiind înaintat Senatului României care a votat proiectul de lege la 6 decembrie 2011, fiind necesară şi votul Camerei Deputaţilor. În urma deciziei Parlamentului, legea de înfiinţare a Universităţii Sapientia ca instituţie de învăţământ superior acreditată va intra în vigoare după promulgarea acesteia de către Preşedintele României şi publicarea în Monitorul Oficial.

Adoptarea acestui act normativ reprezintă un moment de importanţă majoră în viaţa universităţii, deoarece prin acest act ea devine o instituţie de învăţământ superior cu drepturi depline, care va putea organiza examen de finalizare a studiilor pentru absolvenţii propri, programe de studii de master şi de doctorat, emite diplome şi certificate, înfiinţa învăţământ la distanţă, participa la programe europene de cooperare şi mobilităţi, şi va avea dreptul, conform legii, la finanţare din bugetul de stat. Înfiinţarea prin lege a universităţii reprezintă totodată şi un pas determinant în întărirea sistemului de învăţământ superior în limba maghiară din România.

Conducerea Universităţii mulţumeşte pe acestă cale tututor instituţiilor, organizaţiilor, personalităţilor publice şi persoanelor fizice care au contribuit la realizarea acestei importante deciziii politice.

Prof.univ. dr. Dávid László
rector

Calendar de evenimente

septembrie 2020

LuMaMiJoViDu
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930