Universitatea Sapientia – Facultatea de Științe și Arte, Cluj-Napoca – kv.sapientia.ro

sapientia.ro

Pagina principală / Ştiri /

Şapte ardeleni vor merge într-un raliu caritabil în Africa

Membrii echipei Transilvania 4 Africa vor pleca în ianuarie 2014 într-o misiune umanitară aparte, ce îmbină aventura şi spiritul de competiţie cu filantropia şi solidaritatea internaţională.

Astfel, echipajul format din Bakos Norbert, Deák Albert, Hiriczkó Sándor, Alexandru Manole, Oláh László, Hoszú János şi Kovács Attila va participa la raliul Budapesta-Bamako, cel mai renumit şi mai mare raliu caritabil din lume.

Transilvania 4 Africa este singurul echipaj din Ardeal înscris în această competiţie, fiind de asemenea şi prima echipă din istoria raliului care participă într-o formula inedită: o maşină şi patru motociclete. Scopul expediţiei este donarea de echipament medical, echipament informatic, plase împotriva ţânţarilor, aparate de purificat apa şi alte astfel de bunuri comunităţilor sărace de pe teritoriul continentului negru.

După ani de planificări, ne-am adunat curajul şi ne-am înscris în competiţie la categoria care îmbină pasiunea pentru sporturile extreme, nevoia continuă de adrenalină şi actul caritabil de mare anvergură. Pornim împreună nu numai cu scopul de a practica un sport extrem şi de a reprezenta cu mândrie meleagurile noastre transilvănene, ci şi de a ajuta oamenii nevoiaşi din lumea a treia, de a le oferi o viaţă mai bună”, a spus Deák Albert, membru al echipajului.  

Cei şapte vor pleca în 24 ianuarie din Budapesta şi vor parcurge, timp de două săptămâni, 9 ţări şi peste 9.000 de kilometri prin Europa şi Africa, destinaţia finală fiind Banjul, capitala Gambiei. Ei se vor deplasa cu o maşină Toyota Land Cruiser HDJ80, alintată „Bestia”, şi cu patru motociclete KTM 640 Adventure, special construite pentru expediţii în deşert, dotate cu rezervoare mărite, suspensii speciale sport şi sistem de portbagaj, precum şi cauciucuri speciale pentru zone nisipoase.

O astfel de expediţie necesită un efort financiar destul de mare, în jur de 8-10.000 de euro pentru fiecare membru al echipajului. În suma asta este inclusă investiţia în motoare, dar şi benzina pentru drum, cazarea, mâncarea... Toate investiţiile de până acum sunt făcute din bugetele personale, dar sperăm să reuşim să stabilim câteva parteneriate cu companii interesate să-şi asocieze imaginea cu proiectul nostru”, a declarat Bakos Norbert.

Graţie unui sistem de urmărire prin satelit pus la dispoziţie de firma Web Eye, maşina echipei va putea fi urmărită în timp real, 24 de ore din 24, pe site-ul oficial www.transilvania4africa.ro. De asemenea, pe pagina de Facebook a echipajului vor fi mereu postate momente şi fotografii din expediţie.

Concurenţii implicaţi în aventura africană nu vor avea la dispoziţie elicoptere de salvare în caz de tragedie, tractări auto sau ghizi turistici, ei bazându-se numai şi numai pe propriile resurse şi competenţe şi, nu în ultimul rând, pe propriul noroc.

Echipa transilvăneană va duce în Africa 200 de calculatoare, monitoare, imprimante şi produse IT donate de Universitatea Sapientia, prima instituţie care şi-a declarat sprijinul în acest proiect umanitar. De asemenea, universitatea va asigura realizarea filmelor documentare despre participarea echipajului la raliu.

În primul rând, ne-am implicat în acest parteneriat deoarece filosofia noastră de viaţă este identică, în ceea ce priveşte lucrurile noi şi dinamice, cu a celor şapte băieţi. Un alt motiv ar fi că în, lumea de azi, uităm că universitatea înseamnă şi educaţie şi mă refer aici la orice tip de educaţie – a conduitei şi comportamentului, muzicală, sportivă etc. Încercăm împreună să facem lucrurile altfel şi să contribuim la schimbarea mentalităţilor”, a explicat Márton Tonk, decanul Facultăţii de Ştiinţe şi Arte, Universitatea Sapientia.

În următoarele două luni până la plecare, membrii echipajului speră să adune şi alte donaţii din partea companiilor şi comunităţii locale. Toate bunurile strânse de echipele participante la raliu vor fi transportate în Africa cu ajutorul a patru camioane.

Până în prezent, Transilvania 4 Africa Team este susţinută în acest proiect de Universitatea Sapientia, Avantime Event, PMA invest, Web Eye şi Vitrina Advertising.

Calendar de evenimente

august 2020

LuMaMiJoViDu
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31